Thursday, October 23, 2008

rentetan Design to What's next


Ingat lagi text saya sebelum ni berkenaan Design to What's next.. aha... ni sambungan penuhnya.......Saya sering cuba meneliti diri dan ruang kehidupan.Selalunya saya bertanya dalam diri.Aku ni ikut peredaran zaman ke atau aku ketinggalan dalam menjustifikasi kehidupan.Saya amat risau jika saya membuat keputusan dalam konsultansi konsep.Apa yang membuat saya risau adalah sekiranya saya memberi advise yang sudah ketinggalan zaman.Sebaik mungkin saya cuba memberi perkhidmatan atau cadangan yang ‘up to date’ atau orang kata panas dari ketuhar. Tapi cukupkah dengan hanya mengikut trend terkini?

Satu hari tiba-tiba saya berfikir.Alamak!Tamakkah saya? Dah tak tau rasa puas dengan hanya mengikut trend.Inilah lumrah manusia.Takkan puas dengan apa yang ada didepan mata.Namun hikmahnya ada.Jawapn yang selama ini saya cari-cari terjawab dengan sendirinya.Kita hendaklah setapak kehadapan dari pesaing-pesaing dan orang-orang sekeliling.Ermmmmmm.. tentunya inilah yang selalu difikir-fikir oleh mereka yang Berjaya dalam mewujudkan empayar mereka sendiri.

Saya mula mencari-cari tapak dalam melakukan pembaharuan.Memang sukar tapi inilah hakikat.Satu yang baru bukan mudah diterima semua orang.Hanya berbekalkan keyakinan dan kepercayaan diri barulah kita boleh menyakinkan orang lain bahawa idea kita ini adalah yang amat kehadapan dan terbaik(wah! bunyi nya macam pakar motivasi)

Kali ini saya akan menulis secara general.secara peribadinya saya cuba merungkaikan potensi kita dalam membuat keputusan.Ini berkaitan juga dengan keupayaan pembaca dalam menentukan hiasan dalaman rumah.sengaja saya membuat pembuka kata kali ini dalam suasana yang Nampak lebih cerdik pandai(ooppsss..jangan salah sangka, bukan mengaku pandai)

Saya percaya,ada antara pembaca yang kerap merasa bosan dalam ruang sendiri.Kadang-kadang kita jemu kerna kita telah terbiasa dengan ruang dalam kita sendiri.mengikut perbincangan saya dengan rakan-rakan designer yang lain,mereka sering mengeluh bosan .Celik-celik mata Nampak perabut yang sama,Nampak hiasan yang sama.Tiap-tiap hari pula tu.Wahhhh! saya kat.. Kau ni Paris Hilton ker? Banyak betul duit nak tukar perabut tiap-tiap minggu.Besar ketawa kawan saya.Kami sembang lagi.Akhirnya saya kata,Kita kena lebih berpandangan jauh.konklusi yang saya dapat dari perbualan itu adalah memperkenalkan satu pembawakan baru bagi ruang dalaman.Saya berminat memperkenalkan fesyen baru dalam aliran ini.seperti yang saya telah cuba terangkan dalam artikel pertama saya –Interior Fashion.Apa maknanya kata kawan saya lagi.Sebenarnya kita kena berani membuat pembaharuan. Selama ini,persepsi masyarakat pada dunia rekebentuk dalaman,kita hendaklah meluahkan idea agar idea itu kekal segar malar atau tidak cepat basi.

Mungkin dahulu saya setuju dengan pandangan ini.Tetapi tidak lagi sekarang.Kita kena prihatin dengan kehendak dan perubahan gaya terkini.barulah ini yang yang digelar ‘Design to What’s next?.Dalam kehidupan harian kita pun,masyarakat sudah mula memilih dalam berpakaian,fesyen cepat berubah.Kita kena cuba mengaplikasi cara ini dalam dunia rekebentuk dalaman.Kawan saya cuba membalas semula fakta saya.Dia cuba tanya saya semula.banyak sangat ker duit orang untuk tukar perabut selalu.saya jawab spontan.Siapa kata pasal perabut.Mesti ke ruang dalaman di kaitkan dengan perabut sahaja.aksesori adalah element utama dalam menata rias ruang dalaman.Kita harus tau, 60% runag dalaman kita dimanupulasi oleh aksesori bukan hanya perabut(saya bercakap untuk ruang dalaman sesebuah rumah secara general)mungkin ada sesetangah ruang dalaman hanya mempunyai aksesori minimalist.Tapi inilah pembaharuan yang saya cuba gazetkan.Minimakankan penggunaan perabut.maksimumkan aplikasi aksesori dan hasilnya kita boleh menukar penampilan ruang dalaman kita dengan lebih kerap.

Bayangkan minggu ini tema warna ruang tamu kita lilac. Banyak aksesori lilac akan menghiasi ruang tamu kita. Dari langsir bewarna ungu,lilin bewarna violet dan bantal kecil bewarna kundang..manis kan?minggu depan mungkin kita boleh menukar tema warna dan penggunaan kemasan.mungkin pada ruang yang sama, kita tukar langsir kepada romanblind bewarna mocha,lilin digantikan dengan lampu aras meja,bantal diganti dengan aksesori bolster bersekuin.Hasilnya pasti amat berbeza setiap minggu.itu antara experiment mudah yang kita boleh lakukan.Saya amat berbesar hati sekiranya idea ini diguna pakai secara meluas.

Tidak cukup dengan itu,saya masih lagi memikirkan pembawakan baru dalam dunia rekebentuk dalaman.Kawan yang sama juga ada bertanya,Banyak betul angan-angan saya.tapi apakan daya, memang itulah cara untuk kita cari makan. Kena selangkah kehadapan dari orang lain. Saya kena perah otak untuk membuat kelainan dan membezakan deandaud dan pereka lain.mereka pasti ada kelebihan masing-masing dan saya masih mengejar peluang untuk membina empayar dan tag nama saya sendiri.

No comments: